AuctionPro.my

We are the exclusive marketing partner of LelongTips.com.my.

We display updated listings of auction properties in Malaysia and provide FREE assistance service for enquiries by telephone or online. Our below market value listing would benefit your property investment as well as for your own use.

go visit
 auctionpro.my
 
get in touch
 012-356 3866
 012-356 3866
 info@auctionpro.my

Kos pematuhan antara punca harga rumah mahalKUALA LUMPUR: REHDA Institute mengulangi gesaannya kepada semua pihak berkepentingan untuk membincangkan lebih lanjut mengenai perkara yang menyebabkan lonjakan harga dalam sektor hartanah, yang sebahagiannya disumbangkan oleh kos pematuhan yang tinggi yang dikenakan oleh pihak berkuasa.

Kos pematuhan termasuklah masa dan perbelanjaan yang ditanggung oleh pemaju untuk mematuhi dasar kerajaan, perundangan dan peraturan.

Pengerusinya, Datuk Jeffrey Ng Tiong Lip, berkata kos pematuhan telah menyebabkan pemaju dan syarikat permulaan menanggung antara 15 hingga 25 peratus daripada jumlah kos menjalankan perniagaan.

"Sebarang kecekapan atau kos yang boleh dikurangkan atau diperbaiki, akan meletakkan kos pematuhan pada skala yang lebih rendah. Oleh itu, kos menjalankan perniagaan akan mampan.

"Bagaimanapun, dengan persekitaran inflasi yang tinggi, mana-mana pihak berkepentingan yang menggesa kami (pemaju hartanah) untuk mengurangkan harga kami, ia adalah bertentangan," katanya pada sidang media selepas perbincangan meja bulat tertutup mengenai Kos Menjalankan Perniagaan berkaitan dengan laporan Housing Forward hari ini.

Mengenai marjin keuntungan pemaju, Ng menegaskan, tidak seperti beberapa dekad yang lalu apabila marjin keuntungan adalah besar dan pemaju pada hari ini terperangkap dengan banyak kos pematuhan 'tersembunyi' dan realitinya, hanya memperoleh kira-kira 15 peratus atau sekitarnya.

Beliau berkata, akan tiba masanya apabila pemaju tidak dapat lagi menanggung kos itu dan akhirnya terpaksa memindahkannya kepada pengguna.

Pada sidang media bersama, Presiden Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA Malaysia), Datuk NK Tong, berkata kira-kira 100 pihak berkepentingan dalam industri pembangunan hartanah menghadiri perbincangan hari ini yang termasuk pemaju, agensi kerajaan dan persatuan berkaitan.

Ia membincangkan isu-isu utama dan menggalakkan pemahaman yang lebih baik mengenai kos pematuhan membabitkan pembangunan perumahan dan impaknya terhadap kemampanan harga.

Tong berkata, REHDA Malaysia akan menerbitkan laporan penyelidikan terkini mengenai kos menjalankan perniagaan dan akan membuat cadangan kepada pihak berkuasa.

Katanya, laporan terkini itu sebagai tambahan kepada yang pertama, yang kekal penting hari ini.
January 17, 2023
Source: Berita Harian
Share:

Recent Posts

Fahami istilah kewangan

Fahami istilah kewangan

Sebelum membuat pembelian hartanah, amat penting untuk pembeli memahami istilah kerap digunakan institusi kewangan.

January 31, 2023
Industrial property the star performer in 2022

Industrial property the star performer in 2022

The industrial property segment has become a shining light for the property sector with industrial property transactions in the first nine months

January 31, 2023

Recent Auctions

2 Storey Terrace House

2 Storey Terrace House

Taman Sri Pelindung 1, Pahang

RM 280,000

1 Storey Terrace House

1 Storey Terrace House

Taman Balok Sejahtera, Pahang

RM 200,000

1 Storey Linked House, Intermediate, Low Cost [2 min to 99 Speedmart;  Easily accessible via jalan Klang Banting]

1 Storey Linked House, Intermediate, Low Cost [2 min to 99 Speedmart; Easily accessible via jalan Klang Banting]

Taman Perwira, Selangor

RM 280,000

Find Auction Property