AuctionPro.my

We are the exclusive marketing partner of LelongTips.com.my.

We display updated listings of auction properties in Malaysia and provide FREE assistance service for enquiries by telephone or online. Our below market value listing would benefit your property investment as well as for your own use.

go visit
 auctionpro.my
 
get in touch
 012-356 3866
 012-356 3866
 info@auctionpro.my

Permintaan tinggi pemaju dijangka lonjak harga tanahKUALA LUMPUR: Harga tanah dijangka terus meningkat berikutan permintaan tinggi dalam kalangan pemaju untuk menambah simpanan tanah, terutama syarikat yang giat berbuat demikian seperti Scientex Bhd dan Lagenda Properties Bhd.

Penganalisis RHB Investment Bank Bhd, Loong Kok Wen, berkata walaupun masih banyak pemaju sibuk meneroka tanah baharu, terdapat juga syarikat yang merancakkan lagi persaingan berikutan kemasukan pelaburan langsung asing (FDI) termasuk firma pembuatan dan peserta pusat data, selain pelan pengembangan operasi yang diusahakan oleh beberapa syarikat elektrik dan elektronik (E&E), terutamanya di Iskandar Malaysia.

Beliau berkata, AME Elite Consortium, Mah Sing, dan Eco World Development Group (EcoWorld) adalah pemaju besar yang sedang mencari tanah bagi pembangunan industri dan kediaman.

"Bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, peningkatan jumlah syarikat yang mendapat rangsangan daripada aliran masuk FDI seperti firma pembuatan dan pusat data, selain rancangan pengembangan oleh beberapa syarikat elektrik dan elektronik (E&E) turut meningkatkan persaingan untuk tanah.

"Awal bulan ini, Crescendo menjual sebidang tanah di Pulai, Johor kepada Microsoft Payments (Malaysia). Secara keseluruhan, syarikat itu telah menjual empat bidang tanah berkeluasan 3.72 juta kaki persegi di Johor kepada operator pusat data dalam tempoh kurang setahun, dengan tanah berkenaan dinilai antara RM120 hingga RM125 sekaki persegi," katanya dalam satu nota penyelidikan.

Kok Wen berkata, sektor hartanah dijangka terus mendapat rangsangan pertumbuhan susulan laporan positif mengenai projek prasarana yang bakal dilaksanakan, urus niaga tanah yang giat berjalan, kemasukan pelaburan, khusus dalam sektor pusat data, tenaga hijau serta pembuatan.

Katanya, pemaju hartanah yang memiliki simpanan tanah yang luas, selain terdedah kepada segmen perindustrian, seharusnya memiliki kelebihan lebih besar menerusi projek pembangunan prasarana dan kemasukan pelaburan yang semakin meningkat.

"Usaha rangsangan ekonomi yang berlaku di Lembah Klang, Iskandar Malaysia dan Pulau Pinang dijangka dapat meningkatkan nilai sektor ini secara keseluruhannya," katanya.

Beliau berkata, terdapat juga kemungkinan besar projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) Kuala Lumpur-Singapura (KL-Singapura) dihidupkan semula.

Katanya, baru-baru ini terdapat laporan menyatakan bahawa tiga konsortium mungkin akan disenarai pendek untuk membangunkan projek HSR KL-Singapura.

"Walaupun pelan pembiayaan dan kos pembinaan sering mendapat lebih penelitian, perkembangan berita baru-baru ini kelihatan seolah-olah membuatkan aspek ini tidak akan menjadi batu penghalang kepada pelaksanaan projek.

"Semua pihak kini lebih tertumpu kepada projek HSR, Transit Aliran Ringan (LRT) Johor Bahru dan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura, dengan pemilik tanah utama berpotensi menerima manfaat daripada pelaksanaan projek berkenaan," katanya.

Sementara itu, Kok Wen berkata, Pulau Pinang menjadi negeri terbaharu menerima inisiatif rangsangan ekonomi.

"Baru-baru ini, kerajaan akhirnya meluluskan cadangan projek LRT Pulau Pinang yang ditunggu-tunggu selama ini. Selain melihat dari sudut keperluan prasarana yang didorong oleh ketegangan perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China, banyak syarikat E&E tempatan mahupun serantau mengambil peluang untuk memperluas operasi mereka di Pulau Pinang.

"Perkara ini juga dapat membantu merancakkan lagi permintaan hartanah di negeri itu pada tahun-tahun akan datang," katanya.
April 17, 2024
Source: Berita Harian
Share:

Recent Posts

Pemaju tidak bertanggungjawab musnahkan impian pembeli rumah

Pemaju tidak bertanggungjawab musnahkan impian pembeli rumah

Bagi rata-rata rakyat Malaysia, memiliki sebuah hartanah adalah impian yang menjadi kenyataan

May 15, 2024
Panduan pemetaan pastikan harga rumah mampu milik masuk akal

Panduan pemetaan pastikan harga rumah mampu milik masuk akal

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) sedang melaksanakan panduan pemetaan

May 15, 2024

Recent Auctions

1 Storey Terrace House

1 Storey Terrace House

Bandar Indera Mahkota, Pahang

RM 450,000

2 Storey Terrace House

2 Storey Terrace House

Perumahan Atabara Perdana, Pahang

RM 190,000

Freehold 2 Storey Terrace House, Intermediate [6 min to Lotus’s Bukit Indah; 8 min to AEON Mall Bukit Indah]

Freehold 2 Storey Terrace House, Intermediate [6 min to Lotus’s Bukit Indah; 8 min to AEON Mall Bukit Indah]

Taman Nusa Bestari, Johor

RM 610,000

Find Auction Property