AuctionPro.my

We are the exclusive marketing partner of LelongTips.com.my.

We display updated listings of auction properties in Malaysia and provide FREE assistance service for enquiries by telephone or online. Our below market value listing would benefit your property investment as well as for your own use.

go visit
 auctionpro.my
 
get in touch
 012-356 3866
 012-356 3866
 info@auctionpro.my

Periksa sebelum terimaSATU langkah penting apabila pemilik hartanah kediaman menerima kunci ialah melakukan pemeriksaan kecacatan rumah atau Defect Liability Period (DLP)

Pemaju biasanya memberi jaminan dua tahun kepada hartanah terjual dan sedia diduduki jika terdapat kerosakan atau kemasan.

Dalam erti kata lain sebarang kerosakan berlaku dalam tempoh DLP, pemaju akan menanggung kos membaik pulih hartanah terbabit.

Pemeriksaan kerosakan boleh dilakukan pemilik sendiri atau mengupah syarikat yang menawarkan perkhidmatan itu dalam memastikan hartanah dibeli tidak mengalami sebarang kerosakan dan hak pembeli juga terjaga.

Menurut pembeli rumah pertama Eziqa Borhan, dia dan suami meletakkan keutamaan dalam pemeriksaan 'kecacatan' ketitka masuk ke kediaman baru dibeli di LBS Bina Group Cybersouth, Cyberjaya, Sepang, Selangor.

"Pembeli rumah pertama kali termasuklah saya sendiri tidak boleh mengelak untuk rasa teruja.

"Dalam sibuk membuat perancangan berpindah atau menghias rumah, pemilik perlu melakukan pemeriksaan kecacatan hartanah itu.

"Saya dan suami lebih teliti ketika proses ini dan boleh dikatakan tempoh diambil lebih panjang kira-kira sebulan dalam memastikan rumah diterima dalam keadaan baik," katanya.

Menjelaskan kediaman dibeli sejak 2018 itu, Eziqa yang juga pengurus operasi di sebuah firma dana perintis berkata, pembelian rumah pertama bukan sesuatu yang mudah kerana perlu memikirkan pelbagai aspek termasuk komitmen kewangan jangka masa panjang selain perancangan individu itu sendiri.

"Pada saya untuk capai hidup stabil terutama mereka yang sudah mendirikan rumah tangga, perlu merancang untuk memiliki rumah sendiri.

"Semak kemampuan diri dan lakukan carian rumah sesuai dengan keperluan dan tahap kewangan.

"Ketika saya membuat carian, saya tidak lupa untuk semak kredibiliti ejen jualan dan pemaju hartanah yang ingin dibeli.

"Contoh untuk rumah pertama saya dan pasangan di Cyberjaya, reputasi LBS Bina Group sebagai pemaju projek ini banyak kelebihannya.

"Kebimbangan itu berkurang kerana jejak rekod mereka cukup baik berdasarkan projek yang pernah mereka bina sebelum ini," katanya.

Tambah Eziqa membeli kediaman dari pemaju yang memiliki kredibiliti juga memberi jaminan hak pembeli terjaga.

"Dalam proses pemeriksaan kecacatan rumah, peranan pemaju itu sendiri sangat penting.

"Andai kata pemaju adalah bermasalah kemungkinan jika ingin membuat tuntutan membaiki kerosakan atau kemasan rumah yang terjejas juga sukar.

"Bagi saya elemen pemaju juga sangat penting dan pembeli pertama atau bakal pembeli kena buat semakan selain melihat testimoni pembeli projek terdahulu bagi memastikan hartanah mereka beli itu tidak akan membebankan mereka kemudian hari," katanya.

Kata Eziqa, dia juga menerima banyak faedah menerusi penawaran oleh pemaju hartanah dibeli itu.

"Banyak faktor juga yang menyumbang pembelian hartanah ini sebagai rumah pertama termasuklah lokasi yang strategik dan tidak terlalu padat. Akses kepada lebuh raya juga mudah selain dikelilingi prasarana yang matang.

"Selain itu pemaju juga bijak mewujudkan ruang yang membuatkan kawasan kejiranan itu menjadi lebih menyeronokkan.

"Menerusi kemudahan bersukan untuk penduduk lengkap dengan gelanggang bola jaring, bola tampar selain taman permainan kanak-kanak yang selamat dengan reka bentuk yang menarik dan praktikal," katanya.

Ketika membeli rumah pertamanya itu, dia juga menerima beberapa faedah lain seperti tiada deposit, pengecualian duti setem, rebat tunai dan hadiah berupa barangan elektrik menerusi Program Kesetiaan Pelanggan Perks & Plusses LBS.
April 17, 2024
Source: Harian Metro
Share:

Recent Posts

Pemaju tidak bertanggungjawab musnahkan impian pembeli rumah

Pemaju tidak bertanggungjawab musnahkan impian pembeli rumah

Bagi rata-rata rakyat Malaysia, memiliki sebuah hartanah adalah impian yang menjadi kenyataan

May 15, 2024
Panduan pemetaan pastikan harga rumah mampu milik masuk akal

Panduan pemetaan pastikan harga rumah mampu milik masuk akal

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) sedang melaksanakan panduan pemetaan

May 15, 2024

Recent Auctions

1 Storey Terrace House

1 Storey Terrace House

Bandar Indera Mahkota, Pahang

RM 450,000

2 Storey Terrace Shop Office with Basement Floor, Corner Lot [Facing Jalan Ayer Keroh Lama; 6 min to Multimedia University]

2 Storey Terrace Shop Office with Basement Floor, Corner Lot [Facing Jalan Ayer Keroh Lama; 6 min to Multimedia University]

Taman Ayer Keroh Permai, Melaka

RM 1,300,000

2 Storey Terrace House

2 Storey Terrace House

Perumahan Atabara Perdana, Pahang

RM 190,000

Find Auction Property